Oldalak

2016. május 3., kedd

VoltEgySzer

Múlt héten sajtótájékoztatón jártam az OFOE felkérésén keresztül. Az eseményen egy olyan mobilapplikációt - VoltEgySzer - mutattak be, amely egyszerre célozza meg a szülőket és a fiatalokat, célja a drogprevenció. Az applikációhoz honlap is kapcsolódik: http://voltegyszer.com/
A fejlesztésben a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) Drogambulanciája, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborja (MOME TechLab)  és diákok vettek részt, úgynevezett co-design munkamódszerben.
Ami nekem tetszik benne, hogy több forrásból erősíti meg az információkat a használó számára:
1. 4 animált képregény, ami egy-egy, különböző háttérrel induló szerhasználó életútját mutatja be (ezek nekem kissé didaktikusnak tűnnek)
2. Kvíz, ami végtelenszer kitölthető, 100%-os kitöltésnél kedvezményeket kaphatunk különböző sportlétesítményekben (edzőterem, lézerharc, falmászás, stb.) - ez különösen tetszik (elsőre 60%-ot értem el, még nem mehetek edzeni :) ). Minden választ kommentál az applikáció, további információkkal segítve.
3. Ha ő tenné...: egy fiktív szerhasználó fiatallal kell csetelnük, a csetelésnél válaszlehetőségek közül választhatunk. Ha a folyamatban elrontunk valamit, és elriasztjuk a beszélgetőpartnerünket, visszaküld minket a program az elejére, egyben segít abban, hogy hol rontottuk el a kommunikációt. Nagyon sok képességet fejleszt ez a rész az empátiától a belehelyezkedésen át a kommunikációig.
4. Szer-tár: mozgó lexikon az egyes drogfajtákról. Érthető nyelven, tárgyilagosan, érdekességekkel.
5. Elváltozás - sokk: a különböző drogfajták hosszú, közepes és rövidtávú hatásait mutatja be egy sziluett testtájain.
6. Kit keressek? - Egyedülálló adatbázis, ami összefoglalja a kiemelt ellátóhelyeket megyénként.

Hogy miért jó? Ingyenesen letölthető bármelyik mobilra (Google Play, App Store), folyamatosan jelen van, anonimitást kölcsönöz, játékos, észrevétlenül tanít, a létrehozásában fiatalok is részt vettek, akiket közvetlenül érint a dolog (mind képi, mind nyelvi, mind tartalmi szempontból tudták elképzeléseiket érvényesíteni), szakmaiság van mögötte.
A fejlesztés hatékonyságvizsgálattal zárul, ahol azt vizsgálják, hogy van-e releváns különbség az applikációt letöltő és az azt nem használó tizenévesek szerhasználati gyakoriságában, a szerekkel kapcsolatos ismeretében vagy éppen a szerhasználókról kialakított véleményének alakulásában.

Úgy gondolom, szaktanárként, osztályfőnökként, szülőként, diákként is hasznos alkalmazás, próbáljátok ki!

Bemutató videó:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése